Hoe maak ik verbinding met mijn SSH?

Sites & Databases, Webhosting

Wat is een SSH verbinding?

SSH staat voor Secure SHell. Maar wat is het eigenlijk? SSH is een communicatie-standaard (protocol) dat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen twee computers, waarbij je vanaf de ene computer veilig op de andere in kunt loggen. Veilig betekent hier dat alle communicatie versleuteld (encrypted) is.

Inloggen op de SSH verbinding

Afhankelijk van welke soort computer je gebruik (bijvoorbeeld Windows of een Mac).
hieronder bespreken we beide manieren.

Inloggen op SSH in Windows

Om in te loggen op de SSH servers met een Windows computer, heb je PuTTY nodig. Heb je nog geen PuTTY op je computer staan? Download dit dan eerst vanaf de PuTTY Download pagina.
De simpelste manier om PuTTY te gebruiken is door je wachtwoord te gebruiken om in te loggen op SSH. Hieronder staat beschreven hoe je kunt inloggen met je wachtwoord:

1. Open PuTTY.
  2. Vul bij het veld Host Name je SSH hostname in. Dit zal iets zijn zoals ######.buildingtogether.io.
  3. Klik op Open.
  4. Geef je username op wanneer je in PuTTY login as: ziet staan. Druk op ENTER.
  5. Geef je wachtwoord op en druk op ENTER.
  6. Gefeliciteerd, je kunt aan de slag gaan met SSH.

inloggen op SSH in MacOS

Het inloggen met een Terminal gaat sneller dan inloggen met Putty. Je doorloopt dan ook de volgende stappen:

1. Open Terminal
  2. Vul in je scherm “ssh xxxxxx.buildingtogether.io” in. xxxxxx.buildingtogether.io vervang je met de server (hostname), dat vermeld staat bij je SSH gegevens in het Control panel.
  3. Je wordt nu gevraagd om een wachtwoord in te vullen. Vul het wachtwoord in.
  4. Je bent nu in je home directory. Dit is dezelfde directory waarin je terecht komt via FTP.