Wat is een error 404?

Sites & Databases, Webhosting (Legacy)

Wat is error 404? Error 404 is een http-foutmelding die aangeeft dat de betreffende webpagina niet meer bestaat. Error 404 is een type foutmelding, net als de error 302. Het meest kenmerkend voor error 404 is dat deze wijziging definitief is. De pagina kan hierbij definitief zijn verplaatst of verwijderd. Ook kan het zijn dat de bezoeker een verkeerde URL heeft ingetypt.

Hoe decteer ik het?

Hoewel het al iets meer klantvriendelijk is om een eigen error 404 pagina aan te maken, blijft een error 404 vervelend voor de bezoeker. Het veroorzaakt een frustrerend gevoel, en de error 404 zorgt voor een negatief effect op de conversies. Daarom kun je foutmeldingen error 404 oplossen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de trackingcode van Google Analytics iets aanpassen. Hierdoor zie je voortaan wanneer iemand een error 404 pagina te zien heeft gekregen. Ook kun je gemakkelijk achterhalen hoe degene hierop terecht is gekomen. Zo kun je de error 404 pagina’s opsporen en gevonden fouten oplossen.

Eigen 404 error pagina maken

Hoe maak je een eigen 404 pagina in 3 stappen

Stap 1:

Maak een eigen 404 pagina in html of php. Verderop in dit artikel vind je wat tips over hoe die pagina eruit zou kunnen zien. Noem deze pagina “eigen404.html” (of php).

Stap 2: Maak een .htaccess file of pas de bestaande aan

Om te beginnen open je .htaccess file, als je die nog niet op je server hebt staan open je een kladblok.

Voeg de volgende regel toe:

ErrorDocument 404 /eigen404.html

Sla de file op. Indien je een nieuwe .htaccess file hebt aangemaakt moet je deze file opslaan als .htaccess (niet als .txt.).

Stap 3: Uploaden en testen

Upload de twee zojuist gemaakte bestanden (.htaccess en eigen404.html) naar de root van je server.

Open nu je internet browser en typ daar je webadres met een pagina die niet bestaat. Als het goed is krijg je nu je eigen 404 pagina te zien!

Tips voor een 404 pagina

Gebruik hetzelfde design als de rest van de website;
Plaats een link naar je FAQ (veelgestelde vragen);
Plaats een link naar je sitemap;
Voeg een zoekbalk toe;
Voeg de gewone navigatie toe zoals die op elke website te zien is;
Verder moet je wel duidelijk maken dat de pagina die de bezoeker eigenlijk zoekt niet meer bestaat of is verplaatst.