De php versie van mijn Dynamic Hostingpakket is gewijzigd.

Webhosting (Legacy)

Zoals u gewend bent worden er voor software en besturingssystemen voortdurend veiligheidsupdates uitgebracht. Zo ook voor de software die op onze server draait en er voor zorgt dat uw website bereikbaar is.

Een van deze stukjes software is ‘php’; de meeste moderne websites maken hier gebruik van. Met php schrijft u code die op de server wordt uitgevoerd. Het resultaat ervan wordt vervolgens aan uw bezoeker getoond.

Waarom wordt de php versie die ik gebruikte niet langer ondersteund?

Zoals met alles moet ook de php installatie up-to-date gehouden worden. Hiervoor zijn wij afhankelijk van de makers/ontwikkelaars van deze software. De makers/ontwikkelaars van php werken met versies, die ze een bepaalde tijd ondersteunen. Na deze periode geeft men nog een tijdje alleen noodzakelijke veiligheidsupdates. Op moment dat de einddatum hiervoor verstreken is, wordt de betreffende php versie geheel niet meer geupdate. Op deze wijze kunnen de ontwikkelaars zich richten op de nieuwere versies.

Op moment dat een php versie niet meer ondersteund wordt door de ontwikkelaars ervan, is het voor ons uit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk deze versie nog langer aan te kunnen bieden. We moeten deze om de stabiliteit, performance en veiligheid van het platform te kunnen garanderen dan ook uitfaseren.

U kan dan dus geen gebruik meer maken van de betreffende php versie.

Het is dan ook belangrijk uw website up-to-date te (laten) houden. Op deze wijze heeft u van wijzigingen in de ondersteunde php versies geen hinder, en u houdt tevens uw website veilig.

Soms kan het dan ook nodig zijn de php versie aan te passen. Op deze wijze kan u uw website alvast testen met de laatste nieuwe php versie, of juist de php versie terugzetten op moment dat u onverhoopt toch nog wat problemen ervaart. Op deze manier kan u of uw webbouwer aan de slag om deze te verhelpen.

Nadat de php versie is gewijzigd werkt mijn website niet meer. Hoe zet ik PHP versie van mijn Dynamic hostingpakket terug?

Het is – mits er geen veiligheidslekken worden gevonden – nog enkele weken mogelijk om gebruik te maken van php 5.6.
Op moment dat uw website nu niet meer werkt, kan u de php versie dus nog tijdelijk terugzetten naar php 5.6. U heeft zo de tijd om uw website geschikt te (laten) maken voor php 7.2.

Het terugzetten van de php versie voor uw Dynamic Hostingpakket doet u via uw controlepaneel.
Nadat u ingelogd bent klikt u in de zwarte balk boven aan uw pagina op ‘Products & Services’. Vervolgens klikt u in het menu links op de optie “Webhosting & E-mail”.

U bent nu op de pagina met het overzicht van uw producten en u klikt vervolgens onder het kopje ‘Virtual Hosting’ op het hostingpakket waarvoor u de php versie aan wil passen.

U komt terecht op de ‘Overview’ pagina van uw Webhosting Dynamic pakket. U klikt hier op de menuoptie ‘Settings’, waarna u onderstaande pagina te zien krijgt:

Bij de optie ‘Backend’, boven aan de pagina, kan u naar wens de php versie voor uw website wijzigen of terugzetten. U slaat deze wijziging op middels de groene knop ‘Save’ onder aan de pagina.

Wanneer u de php versie heeft gewijzigd kan het maximaal 30 minuten duren voordat de wijziging overal op onze platformen is doorgevoerd, en u hier de effecten van kan merken.

Hoe kan ik mijn website geschikt maken voor de nieuwe php versie?

Het geschikt maken van uw website voor een nieuwe php versie is een technisch proces. U moet namelijk de code van uw website gaan aanpassen.

Op deze pagina van de ontwikkelaars van php vindt u een uitleg over de wijzigingen tussen php 5.6 en php 7. Op basis van deze informatie kan u de code van uw website aanpassen.

Indien u gebruik maakt van een CMS zoals bijvoorbeeld WordPress, Joomla of Drupal, hoeft u in de meeste gevallen helemaal niets te doen. De ontwikkelaars van het softwarepakket zorgen er in dat geval voor dat de software geschikt is voor de nieuwe php versie.
Het is hiervoor wel noodzakelijk dat u uw website goed up to date houdt, en dat u alle updates installeert.

Ik gebruik een up-to-date CMS zoals WordPress of Joomla, maar ervaar toch problemen na de wijziging.

Mocht u gebruik maken van een up-to-date CMS en na een PHP upgrade toch problemen ervaren wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door een bepaalde plugin of het gebruikte een thema.

In dit geval kan u eerst kijken of u alle plugins en thema’s ook volledig heeft geupdate, en dit alsnog te doen op moment dat dit nog niet het geval is. Mocht alles up-to-date zijn, heeft maker van een van de door u gebruikte plugins of het gebruikte thema zijn code dan nog niet geschikt gemaakt voor de nieuwe php versie.

U kan dit probleem troubleshooten door tijdelijk alle plugins uit te schakelen, en te kijken of dit het probleem verhelpt.

Wanneer dit het geval is, kan u de plugins een voor een weer inschakelen. Op moment dat het probleem optreed nadat u een bepaalde plugin ingeschakeld heeft, weet u waar de oorzaak zit. De maker van deze plugin zal zijn code moeten actualiseren. Vaak is het echter een snellere oplossing om naar een plugin te zoeken met een soortgelijke functionaliteit, en die wel geschikt is voor de nieuwe php versie.

Mocht u alle plugins hebben uitgeschakeld en nog steeds problemen ervaren, zit de oorzaak waarschijnlijk in het gebruikte thema.

U kan in dit geval alle plugins weer inschakelen. Om zeker te weten dat het probleem in het thema zit, kan u het standaard thema van wordpress activeren. Deze is met zekerheid geschikt voor de laatste php versie. Mocht u met alle plugins geactiveerd en met het standaard thema geen problemen ervaren, zit de oorzaak met zekerheid in het gebruikte thema.

U zal in dit geval de maker van het thema moeten contacteren om zijn code te updaten, of een ander thema moeten uitzoeken.

Mijn website werkt niet meer met de nieuwe PHP versie. Kan PCextreme mij helpen met het updaten van mijn website?

Helaas kan PCextreme u niet helpen met het updaten van uw website. Onze expertise ligt bij het hosten van websites, niet bij het bouwen ervan.

U zou hiervoor misschien terecht kunnen bij de partij of persoon die de website voor u heeft gebouwd, of anders een webdevelopment bureau.