Hoe hef ik de blokkade op van phpmail op mijn webhosting? (Legacy Producten)

Webhosting (Legacy)

U heeft een mail ontvangen van PCextreme waarin vermeld wordt dat de e-mail functionaliteit vanaf uw webhostingpakket geblokkeerd wordt.
U vraagt zich misschien af hoe dit opgelost kan worden.

Deze blokkade kan in werkelijkheid meerdere oorzaken hebben, echter blijkt dat deze in 90% van de gevallen optreedt door een incorrect functionerend contactformulier op een website.
In dit artikel achterhalen wij of dit bij u ook het geval is, en zullen wij de oplossing hiervoor behandelen.

De oorzaak van de blokkade achterhalen

• Log in via wscp.pcextreme.nl.
  • Selecteer uw Virtuele Hosting pakket onder ‘ Products & Services’
  • Klik in het overzicht op de blauwe tekst ‘bekijk headers’.

Er verschijnt bovenin een blok met tekst. In dit voorbeeld gaat het over het hostingpakket van het fictieve domein “uwdomein.nl”.

To: <email@uwdomein.nl>
Subject: contactformulier
X-PHP-Originating-Script: 0000:class-phpmailer.php
Date: Thu, 0 Sep 2000 16:49:28 +0000
From: <hallo@gmail.nl>
Content-Type: multipart/mixed;
boundary="b1_ce6f28aeefaf45b8494dcf643460e825"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Return-Path: <vhost000000@web20.vhosting.pcextreme.nl>
X-Rcpt-To: <email@uwdomein.nl>

Kijkt u in dit geval eens naar het ‘ From’ -veld; hier staat momenteel een -@gmail adres.
De generieke regels met betrekking tot het versturen van e-mails via PHP worden alsmaar verscherpt, waardoor een mailadres welke niet overeen komt met de domeinnaam gezien wordt als spam.
Om het zo eenvoudig mogelijk te verwoorden; het hostingpakket ‘denkt’ dat een extern e-mail adres uw mailplatform gebruikt.

Er zijn twee oplossingen die u kunt toepassen om dit in de toekomst te vermijden:

Het gebruik maken van SMTP voor het versturen van mail

Qua reputatie is de smtp server een stuk beter te gebruiken en ook op het moment dat mail niet afgeleverd kan worden krijgt u hiervoor de reden in een bouncemail.
Hiervoor kunt u onderstaande instellingen gebruiken:

Server voor uitgaande mail: smtp.mail.pcextreme.nl
Poort voor uitgaande mail: 587
SSL: Uitgeschakeld
Authenticatie: Middels emailadres en bijbehorend wachtwoord

Gebruikt u WordPress? U kunt een plugin als WP Mail SMTP gebruiken om mail te versturen middels SMTP.

Het aanpassen van uw contactformulier

Vele formulieren kennen de functie om het ‘ From’ veld daadwerkelijk aan te passen.
Dit veld is vaak leeg, of er staat misschien iets als [your name] of [your email].
Hier dient u een adres in te voeren welke past bij uw hostingpakket, –in dit voorbeeld een @uwdomein.nl adres. Dit zal zorgen voor een correcte afhandeling van het mailscript.

U zult misschien denken: “Hier dient de gebruiker toch het adres in te vullen?”
In feite bent u correct, en deze functionaliteit blijft ook intact, echter is het zo dat de mail welke verstuurd wordt naar aanleiding van het invullen van het formulier correct geconfigureerd dient te zijn, vanwege bovengenoemde redenen.

Wanneer u een oplossing heeft toegepast, kunt u op de blauwe tekst ‘deblokkeren’ klkken om de mailfunctionaliteit te herstellen.

Mocht u een andere melding krijgen in de headers, neem dan gerust contact op met de servicedesk.