Hoe installeer ik WordPress op mijn Dynamic Hosting pakket? (Legacy Producten)

Webhosting (Legacy)

Voor het beheren van websites wordt vaak gebruik gemaakt van een CMS (Content Management System). Een goed voorbeeld van zo’n CMS is WordPress welke wereldwijd meer dan 75 miljoen installaties heeft. In deze tutorial ga ik je uitleggen hoe je WordPress kan installeren op het shared hosting platform van PCextreme.

Benodigdheden

Om WordPress werkend te krijgen, zijn er een aantal zaken vereist:

Het Static hosting pakket ondersteunt geen PHP en biedt geen mogelijkheid tot het aanmaken van databases, vandaar dat we deze niet kunnen gebruiken voor het installeren van WordPress.

Installatie

Als eerste moet de laatste versie van WordPress gedownload worden, dit kan in meerdere talen. Voor deze tutorial kies ik voor Engels. Op de website van WordPress kan de laatste versie gedownload worden. Het gedownloadde bestand (.zip) pak je alvast uit en laat je verder even voor wat het is. Via het WSCP moet er een FTP account en database worden aangemaakt, deze staan beide onder de virtuele hosting. Laten we eerst een FTP account aanmaken.

1. Selecteer FTP links in het menu
  2. Klik op account toevoegen
  3. Geef het account een gebruikersnaam
  4. Thuismap leeg laten (als je weet wat dit is: ‘domains/DOMEIN_NAAM/htdocs/www’)
  5. Schijflimiet en bestandslimiet houden we op 0
  6. Voer tweemaal het zelfde wachtwoord in

Het uiteindelijke FTP account bestaat uit 3 onderdelen; gebruikersnaam, wachtwoord en een host. De FTP host van PCextreme is altijd ftp.pcextreme.nl.

De connectie kan ook tot stand gebracht worden via SSH (SFTP).

1. Selecteer SSH links in het menu
  2. Lees de voorwaarden even door
  3. Accepteer ze hoe dan ook en klik op account aanmaken
  4. ****Hoppa!***** Een SSH account

Nu we een FTP account hebben aangemaakt, knallen we er gelijk een database naast. Dit doen we als volgt:

1. Selecteer MYSQL links in het menu
  2. Klik op gebruiker + db aanmaken
  3. Geef de database / gebruikersnaam een naam (begint altijd met voor-aangemaakte cijfers)
  4. Voer tweemaal het zelfde wachtwoord in

De uiteindelijke database bestaat uit 4 onderdelen; database-naam, gebruikersnaam, wachtwoord en host. De host verschilt per virtuele host. Deze staat altijd onderaan de database pagina aangegeven. In mijn geval is dit sql3.pcextreme.nl.

Nu we een FTP account en een database hebben aangemaakt kunnen we verder naar de volgende stap: WordPress uploaden. Hiervoor is er wel een FTP client (programma) nodig. FileZilla is een goede én gratis FTP client. Wanneer je FileZilla hebt geïnstalleerd, kan je deze gebruiken om in te loggen op je webserver. Hiervoor gebruiken we.. *****tromgeroffel***** ..het FTP account.

image https://www.pcextreme.nl/community/assets/images/28-2q9aMOnnS3ttJeUe.png

Vul alles in met de eerder gemaakte FTP gegevens. De poort is standaard 21, deze kan je leeg laten of invullen met 21. Klik vervolgens op Quickconnect en je bent ingelogd in je FTP omgeving! *****Hoezee***** Een connectie via SFTP werkt niet via Quickconnect. Ga hiervoor naar File > Site Manager en voeg een nieuwe site toe met het protocol SFTP.

Links onderin vind je je lokale bestanden en rechts onderin de bestanden binnen de jouw webserver. Zoek links bij je lokale bestanden naar de wordpress map en open deze. In het rechter scherm moeten we naar de www map. Het pad is als volgt: domains > jouw_domein_naam > htdocs > www

Sleep vervolgens alles vanuit de wordpress map (links) naar de www map van je webserver (dit kan even duren).

Wanneer alles geüpload is moet WordPress alleen nog aan de database gekoppeld worden. Dit gaat via je website dus pak je browser er maar bij en surf naar www.voorbeeld.nl. Je krijgt de vraag welke taal je wilt installeren. Kies je taal en ga verder. WordPress wilt je daar uitleggen wat ik al doe, dus klik daar ook maar op verder.

image https://www.pcextreme.nl/community/assets/images/28-ptTRL1E7XtKmo2qO.png

Vul alles in met de eerder gemaakte database gegevens gegevens. Ik gebruik sql3.pcextreme.nl, maar dit kan voor jou anders zijn! Table Prefix is handig bij het gebruik van meerdere WordPress installaties op één database, maar dat doe we niet dus dit mag wp_ blijven.

Wanneer de connectie met de database goed is, worden de instellingen automatisch weggeschreven naar het wp-config.php in de www map. Als laatste worden basis gegevens van de website gevraagd en moet er een admin account aangemaakt worden. Dit wordt gelijk opgeslagen in de zojuist gekoppelde database.

*****Woohoo!***** Je hebt zojuist een wordpress installatie opgezet.

Aanvullende informatie

Er zijn een hoop mogelijkheden met WordPress. Hieronder staan een aantal veel gebruikte aanpassingen.

.htaccess

Via het .htaccess bestand in de www map kunnen er bepaalde instellingen van de webserver worden aangepast. Denk hierbij aan de maximale upload grootte van bestanden. Mocht het bestand nog niet bestaan, dan kan deze gewoon aangemaakt worden.

Memory Limiet
Wanneer je gebruik maakt van veel plugins, heb je kans dat de memory van de webserver omhoog moet. Deze staat standaard ingesteld op 64Mb. Voeg in het .htaccess bestand de volgende regel toe om deze waarde aan te passen naar 128Mb:

php_value memory_limit 128M

Maximale upload grootte
Er zit standaard een limiet van 2Mb voor het uploaden van bestanden. Deze waarde is echter aan te passen via het .htaccess bestand door de volgende regel (voorbeeld wijzigt de maximale upload naar 30Mb):

php_value upload_max_filesize 30M
php_value post_max_size 30M

SSL Certificaat

Standaard werkt WordPress op het shared hosting platform niet optimaal in combinatie met SSL. We adviseren de plugin Really Simple SSL te gebruiken om je wordpress website helemaal SSL-ready te maken.