Hoe kan ik mijn WordPress Wachtwoord aanpassen?

Webhosting

De informatie in dit artikel betreft webdevelopment, en is een extra service voor onze klanten.
We kunnen geen garanties geven dat het onderstaande voor u werkt, maar doen natuurlijk ons uiterste best deze informatie up-to-date te houden.
Mocht u op,- of aanmerkingen hebben horen we het graag [link].

WordPress is een veelgebruikt Content Management System (CMS), en veel van onze klanten maken hier gebruik van. Als beheerder kunt u online wijzigingen op uw site doen, zonder verdere kennis van website-code nodig te hebben. Het kan echter zijn, dat u de inloggegevens van uw website verliest, en dit zijn gegevens die niet via ons beheerd worden.

In deze handleiding kunt u vinden, hoe u in dergelijke gevallen de toegang tot uw website weer kunt verkrijgen.

Wachtwoord Resetten via E-mail

De makkelijkste manier om het wachtwoord van uw wordpress-installatie te vernieuwen, is door naar de login-pagina van uw website te gaan. Om dit op deze wijze te kunnen doen, moet u wel weten met welk e-mailadres of welke gebruikersnaam u normaal kunt inloggen.

In de regel vindt u de loginpagina door /wp-login.php achter uw domeinnaam te zetten, zoals bijvoorbeeld:

https://wordpress.hetvoorbeelddomein.nl/wp-login.php

Als u niet weet, met welk e-mailadres of welke gebruikersnaam u moet inloggen, of als de login-pagina niet beschikbaar is op /wp-login.php, zult u een nieuwe gebruiker moeten aanmaken via FTP. Deze methode wordt hier beschreven: [link]

Op de inlogpagina van uw website kunt u vervolgens de link volgen om een nieuw wachtwoord in te stellen.

WP_Lost_Password

Wachtwoord aanpassen via de Database

Om het wachtwoord van uw gebruiker via de Database aan te passen, moet u over de volgende informatie beschikken:

1. de inlog-pagina van uw website moet bekend zijn.
  2. U moet de gebruikersnaam, de hostnaam, en het wachtwoord van uw database weten

Als u deze gegevens niet hebt, kunt u het beste het wachtwoord aanpassen via FTP.

Inloggen PHPmyadmin

U kunt uw database beheren via de PHPmyadmin installatie die wij hiervoor verzorgen. Ga hiervoor naar uw controlepaneel, en vervolgens naar Hosting Solutions, en vervolgens Databases:
Klik vervolgens op de database die u wilt beheren, en vervolgens op de knop PHPMyadmin.

Alternatief kunt u direct naar het correcte adres gaan middels deze link [link]

Op de volgende pagina vult u de inloggegevens van uw database in, en klikt u op Starten.

Het wachtwoord aanpassen in de database

Klik linksboven op de naam van de database om deze actief te maken:

Zoek de tabel wp_users in de rij, en klik erop.

wp_users

U ziet nu een overzicht van de verschillende gebruikers die zijn aangemaakt in uw wordpress-installatie.
Zoek de gebruiker waarvoor u het wachtwoord wilt aanpassen, en klik op Wijzigen.

WP_change_user_in_db

Ga naar de kolom user_pass, zet het type op MD5, en vul een nieuw wachtwoord in:

WP_user_pass_MD5

Druk onderaan op de pagina op starten om de wijzigingen door te voeren.

WP_user_pass_starten

Een nieuwe gebruiker aanmaken via FTP

Als de login-pagina niet beschikbaar is, moet u het .htaccess bestand in uw webruimte tijdelijk uitschakelen.
De makkelijkste methode is om het bestand tijdelijk een andere naam te geven, bijvoorbeeld .htacces_backup
Als u ingelogd bent, kunt u in de wordpress-installatie onderzoeken waar de loginpagina staat.

Wanneer u geen toegang heeft tot de database, kunt u een php-bestand aanmaken die een nieuwe gebruiker aanmaakt binnen wordpress.

Allereerst moet u verbinden via FTP; voor een uitgebreide handleiding over FTP kunt u de volgende pagina bezoeken:

Waar vind ik de FTP en SSH gegevens voor mijn Webhosting pakket?

Als u verbinding heeft gemaakt moet u een nieuwe map aanmaken in de bestaande map wp-content.
Deze map moet mu-plugins heten.

WP_mu_plugins

Vervolgens kunt u op uw computer een nieuw php-bestand aanmaken met de naam new_user.php
Daar moet u de volgende informatie in plakken, met daarin natuurlijk de gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres aangepast naar uw wens.

<?php
add_action( 'init', function () {

$username = 'NIEUWE_GEBRUIKERSNAAM';
	$password = 'WACHTWOORD';
	$email_address = 'UW@EMAILADR.ES';
	if ( ! username_exists( $username ) ) {
		$user_id = wp_create_user( $username, $password, $email_address );
		$user = new WP_User( $user_id );
		$user->set_role( 'administrator' );
	}

} );

U kunt nu naar de login-pagina van uw wordpress-installatie, en de nieuwe gebruiker zal actief zijn.