SMTP instellen voor WordPress

Webhosting

Het versturen van e-mail vanuit een op WordPress gebaseerde site kan op verschillende manieren. Standaard wordt er gebruik gemaakt van phpmail maar er is een betrouwbaardere methode: namelijk SMTP e-mail. Bij deze methode legt de WordPress website bij het versturen van een e-mail een SMTP connectie met ons, of een ander, e-mailplatform. We raden het gebruik van de SMTP verzendmethode om een aantal redenen aan:

• Het verzenden via SMTP vereist authenticatie en is in potentie veiliger en betrouwbaarder.
  • Er worden op de PCextreme dienstverlening geen logs bijgehouden van mailverkeer als je de phpmail verzendmethode gebruikt, bij het gebruik van SMTP e-mail wel.
  • Op het moment dat een e-mail niet afgeleverd kan worden krijg je een bounce bericht met de exacte reden, dat kan erg handig zijn.
  • Bij het verzenden via SMTP is de afzender duidelijker: het bericht wordt geverifieerd vanuit een specifieke e-mailbox verstuurt.

In deze tutorial ga ik uitleggen hoe je in WordPress SMTP kunt instellen met de uitgaande mail instellingen van PCextreme.

Benodigdheden

• Een werkende, bijgewerkte, WordPress installatie
  • De WordPress plugin Easy WP SMTP.
  • Een werkend e-mailadres bij PCextreme

De plugin downloaden en installeren

Allereerst moet de plugin geïnstalleerd worden. Dit kan je realiseren in het menu “Plugins” in het wp-admin paneel.

De instellingen aanpassen

Zodra de plugin is geactiveerd kan je de instellingen voor de plugin aanpassen in het menu “Instellingen > Easy WP SMTP”.

In dit voorbeeld ga ik er vanuit dat je gebruik wenst te maken van de uitgaande mailserver van PCextreme. Je kan hiervoor de instellingen gebruiken zoals deze in het screenshot staan.
U kunt hier natuurlijk een eigen emailadres voor gebruiken. Wanneer u hiervoor een nieuw emailadres wilt aanmaken kunt u de volgende handleiding volgen: Nieuw emailadres.

Klik op “Save Changes” en je hebt SMTP mail voor je WordPress installatie ingesteld.

De plugin testen

Je gaat hiervoor terug naar de instellingen door naar het menu “Instellingen > Easy WP SMTP” te navigeren in het wp-admin paneel.

Wanneer je iets naar beneden scrollt vind je de invulvelden voor Testing And Debugging Settings. Hier kan je een test bericht versturen door een eigen e-mailadres in het “To” veld in te vullen. Ik raad hiervoor een extern e-mailadres aan, zoals een Gmail adres, zodat je zeker weet dat de e-mail ook naar adressen buiten PCextreme verzonden wordt.

Wanneer dit succesvol is zal de volgende melding verschijnen:

Klaar.

Je e-mail binnen WordPress zal vanaf nu verstuurd worden met onze SMTP servers!

Houd er rekening mee dat deze aanpassing alleen geldt voor de standaard e-mail functionaliteit van WordPress. Het kan voorkomen dat bepaalde plugins of contactformulieren op een andere manier e-mail versturen.